Sydkorea nobbar kvinnlig premiärminister

I Sydkorea vägrade parlamentet på onsdagen att godkänna presidentens utnämning av en ny regeringschef som skulle ha blivit landets första kvinnliga premiärminister. Beslutet är ytterligare en politisk motgång för president Kim Dae-jung inför presidentvalet senare i år.
Problemen har hopat sig för president Kim Dae-jung. Två av hans söner har gripits av polisen misstänkta för att mot betalning ha försöka utnyttja fadernas politiska ställning. En rad tidigare regeringsledamöter har avskedats efter att ha varit inblandade i korruptionsskandaler. För Kim Dae-jung som kom till makten bland annat på löften om att rensa upp i den skandaltäta sydkoreanska politiken har detta varit särskilt besvärande. Och för att inte fläcka partiets kandidat i det kommande presidentvalet har Kim till och med utträtt ur sitt egen parti. Kim Dae-jung själv kan inte ställa upp till omval. Efter den dramatiska sjöstriden mellan nord-och sydkoreanska krigsfartyg i slutet av juni ombildade Kim Dae-jung stora delar av regeringen och nominerade Chang Sang till landets första kvinnliga regeringschef. De nya ansiktena skulle ge regeringen och partiet en nytändning i opinionen. Men på onsdagen kom alltså ett nytt och oväntat bakslag för presidenten. Parlamentet röstade nej till nomineringen av Chang som ny premiärminister. Under två dagar av upprörd debatt i parlamentet har hon anklagats för tvivelaktiga fastighetsaffärer och för att ha lämnat oriktiga uppgifter som sin akademiska bakgrund. Till detta kommer oviljan i vissa kretsar i det mansdominerade Sydkorea att släppa fram en kvinna till ett högt politisk ämbete. Kim Dae-jung måste nu föra fram en ny kandidat till premiärministerposten.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista