(c) kritiserar regeringens utrikespolitik

Centerpartiet brukar traditionellt skriva under på socialdemokratiska regeringars utrikespolitik, men på onsdagen tar centerledaren Maud Olofsson bladet från mun. Hon tycker att regeringen är alltför tyst och passiv i utrikespolitiken.
Olofsson är besviken på vad hon anser vara USA:s allt mer självsvådliga politik och tycker att statsminister Göran Persson tydligare borde markera att vi har en avvikande mening, till exempel om krigsförbrytardomstolen i Haag och hur somaliesvenskarna behandlats: - Det samma gäller ju faktiskt det som nu pågår också, där man förbereder ett eventuellt angrepp på Irak, där man från statsministerns håll har sagt att man vill avvakta och se, och jag tycker att det är viktigt att markera att ska man göra militära angrepp så måste det ju finnas saklig grund för den sortens angrepp. Det är viktigt, tycker jag, att markera en självständig roll och inte låta USA diktera agerandet helt och hållet själva. Du efterlyser att socialdemokraterna ska gå tillbaka till, som du säger, det gamla agerandet - vad lägger du in i det? - Ja, det är ju det här mer friståendet. Det är klart att med ett nytt läge, där vi har ett ökat internationellt samarbete, så är det ju så att man måste diskutera sig samman, men jag tror att det är väldigt viktigt att man också i det här samarbetet vågar stå självständigt och faktiskt kritiskt granskar det som pågår för det är bara så vi får en progressiv utveckling i världen. Det gäller både i samarbetet inom EU men också inom FN, att man vågar säga till USA att 'nej, vi är inte nöjda med ert agerande. Vi tycker att ni tar på er en för stor roll i att själva diktera villkoren', och jag tror att det är väldigt viktigt, och jag tror att svenska folket har de förväntningarna också på svensk utrikespolitik.
Björn Elmbrant, Studio Ett

Maud Olofsson nämner inte statsminister Göran Persson vid namn, men det låter nästan som hon anklagar regeringen och då särskilt statsministern för feghet, att Göran Persson inte vågar kritisera USA för krigföringen i Afganistan och planerna på ett krig mot Irak. På den punkten har hon samma åsikter som en del socialdemokrater, och även vänsterpartiledaren Gudrun Schyman. Schymans kritik är förstås avsevärt skarpare i tonen och mera definitiv. Centern har för det mesta ställt sig bakom regeringen utrikespolitik. Det gäller även Afganistanpolitiken, men nu tycker alltså Maud Olofsson att det är dags att säga ifrån, även om hon gör det inlindat, och eftersom det är valrörelse går det att anlägga ett valtaktiskt perspektiv. Maud Olofsson konkurrerar direkt med Gudrun Schymans väljare, hon siktar också in sig på att få missnöjda socialdemokratiska väljare. Om någon byter parti bara på grund av utrikespolitiken återstår förstås att se. Hittills har Göran Persson klarat av den kritik som vänsterledare har framfört. Möjligen kan Maud Olofsson tvinga Göran Persson att precisera sig när han håller sitt traditionella sommartal i Björkvik på söndag.
Thomas Hempel, Ekots inrikespolitiske kommentator

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".