Stärkt konjunktur trots börsoro

De stora redovisningsskandalerna i USA dämpar den ekonomiska återhämtningen i världen, men konjunkturen är fortfarande på väg uppåt. Det visar den månatliga översikten från Konjunkturinstitutet, KI.
– Vi ser en fortsatt konjunkturförstärkning både globalt och i Sverige, säger KI:s chef Ingemar Hansson. – Den går långsamt, och oron på börsen bromsar konjunkturen något. Oron är dock inte så stor att konjunkturen riskerar att vända. Låg ränta dämpar hushållens oro Skandalerna i USA, där stora företag lämnat bristfälliga redovisningar, har smittat av sig på svensk ekonomi enligt Ingemar Hansson. Hushållen kosumerar mindre och även företagens investeringar har minskat, men den låga räntan dämpar effekten på konjunkturen. – När räntorna går ner stimulerar det ekonomisk aktivitet, så nettoeffekten bedömer vi som inte särskilt stor, säger Ingemar Hansson
Patrik Holmström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista