Samordning sparar pengar i äldrevården

En rapport från Socialstyrelsen om kostnaden för äldrevården visar att det finns mycket pengar att spara på större samverkan mellan kommun och landsting.

Rapporten, som presenteras på torsdagen, är den första som tittat på kostnader för både hälso- och sjukvård och äldreomsorg, och visar att om kommun och landsting samverkade mer skulle kostnaderna sjunka.

– Det är flera saker som vi har sett, dels att samverkan mellan kommun och landsting är väldigt viktig, eftersom kostnader för de allra äldsta framför allt ligger på kommunen. Det är förvånande eftersom man i debatten har pratat om hälso- och sjukvårdens kostnader, säger Karin Mossler på Socialstyrelsen som har skrivit rapporten.

Representativt för hela landet
Rapporten från Socialstyrelsen har tittat på region Skåne, men enligt Karin Mossler kan den ses som representativ för hela landet.

Rapporten visar bland annat att personer som är 65 år eller äldre, utgör knappt en femtedel av befolkningen i regionen, men att de står för nära 40 procent av kostnaden för hälso- och sjukvård.

Bättre med samverkan
Rapporten visar också att om man sänker kommunens kostnader, till exempel genom att dra ner på platserna i särskilt boende, så kan landstingets kostnader öka istället, och det är enligt Karin Mossler ännu ett tecken på att kommun och landsting borde samverka mer.

– Just Skåne, som vi har tittat på nu, har gjort en väldigt stor omstrukturering av äldreomsorgen. Man har skurit ned på platser i särskilt boende och satsar mer på hemtjänst i stället. Samtidigt ser vi att under den här perioden ökar landstingets kostnader för hälso- och sjukvård, säger Karin Mossler.

”Mer resurser till kommunerna”
– Jag tycker att de drar en riktig slutsats. Det finns ett stort behov av en större helhetssyn på patienten och patientens behov. Vi försöker rätta till en del genom att säga att vi vill erbjuda en fast vårdkontakt, en vårdguide som kan lotsa patienten, säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Vi tillför mer resurser till kommunerna i äldreomsorgen och vi vill sätta kvalitetsjämförelser som också kan mäta hela vårdkedjor. Vi försöker leta efter ersättningssystem som kan premiera helhetssynen, säger hon.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Thomas Bergsell
thomas.bergsell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".