Ökad människosmuggling till Sverige

Polisen i Skåne har avslöjat fler fall av människosmuggling hittills i år än vad de gjorde under hela förra året, och människosmugglarnas väg in i Sverige går oftast via Skåne och Öresundsbron. Enligt polisen är smugglingen organiserad och svår att stoppa eftersom polisen efter Schengeninträdet i mars förra året enligt svensk tolkning inte längre kan göra stickprovskontroller vid gränserna.
– Den är organiserad ifrån ... folk som nog lever rätt så gott på den här verksamheten, säger Annica Warngård, kommissarie på Malmöpolisens utlänningsenhet. Antalet asylsökande till Sverige har närapå fördubblats i år jämfört med förra året, och den ökande människosmugglingen är en följd av det. 60 000 kr för att komma hit I söndags greps en misstänkt smugglare vid Öresundsbron, och fallet är typiskt: en man med irakiskt ursprung från Tyskland hade en passagerare i bilen. Passageraren saknade id-handlingar och sade sig vara iranier. Han berättar också för polisen att han betalat 60 000 kr för att komma till Sverige, en normal summa i de här sammanhangen. Föraren säger å sin sida i polisförhören att han plockat upp liftare före överfarten till Sverige. Hittills i år har polisen i Skåne upptäckt 19 fall av människosmuggling. Under hela fjolåret var det 14. När Sverige gick med i Schengensamarbete upphörde Polisens stickprovskontroller vid gränserna, och nu är det ofta tullen som kallar på polisen när de ser misstänkta människosmugglare. Ibland får polisen också tips. ”Svårare polisarbete utan stickprov” Att inte kunna göra stickprovskontroller har försvårat polisens arbete, säger Anica Warngård: – De få som blir tagna i detta, det kan man ju då sätta till att inte vi finns på Lernacken och på Öresundsbron och gör några kontroller. Finns det ingen som står i vägen så är det klart att väldigt lätt att åka förbi.
Anna Hanspers, Ekot i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".