Konjunkturen på väg upp spår KI

De stora redovisningsskandalerna i USA dämpar den ekonomiska återhämtningen i världen. Men konjunkturen är fortfarande på väg uppåt. Det visar Konjunkturinstitutets, KI:s, barometer.
- Både redovisningsskandalerna och börsnedgången gör att hushållen blir lite försiktigare i sin konsumtion och investerar mindre än de skulle ha gjort i vanliga fall, säger KI:s chef Ingemar Hansson. Ingemar Hansson höjer också ett varningens finger. Dygker det upp fler redovisningsskandaler och förtroendet för ekonomin fortsätter att försämmras finns det en risk att den konjunkturåterhämtning vi är inne i just nu stannar av helt. Men än så länge är det en förhållandevis ljus bild som konjunkturinstitutet målar upp i sin barometer och undersökning av de svenska hushållens inköpsplaner. De svenska hushållen är nu alltså mer optimistikksa både vad gäller den egna ekonomin och den svenska i stort. Även den svenska industrin blir allt mer optimistisk. KI:s barometer visar att industriföretagen räknar med ökad orderingång och produktion under slutet av det här året. Samtidigt håller sig inflationen nu på en så låg nivåp att konjunkturinstitutet tror att en räntehöjing ligger mycket lång borta. Tidigast i slutet av nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista