Ekonomisk kris sprider sig i Sydamerika

Den ekonomiska krisen i Sydamerika sprider sig. Under tisdagen stängdes samtliga banker i Uruguay på order av regeringen. Åtgärden är ett försök att hindra de accelererande uttagen ur banksystemet som hotar den finansiella stabiliteten i landet. Även börsen var stängd på tisdagen och det är fortfarande oklart om bankerna kommer att öppna på onsdagen.
– Om de ska hålla stängt idag och litet längre framåt så måste de ha ett fullgott skäl till varför de gör det, och det är nog inte så lätt att komma fram med. Det är litet panikartat helt enkelt, säger Karl Gustaf Moberg som är marknadsansvarig för Latinamerika på Handelsbanken. ”Direkt upprepning” Moberg ser det som händer i Uruguay som en direkt upprepning av vad som skedde i Argentina för ett par månader sedan. Då stängde samtliga banker för att hindra en kollaps och fortfarande idag finns det begränsningar i hur mycket pengar folk kan ta ut ur sina sparkonton. Uruguay är mycket beroende av grannlandet och 50 procent av ekonomi är direkt länkad till Argentina. Många argentinare har bankonton i Uruguay och när de inte får ut sina pengar i henlandet har de åkt till Uruguay och tömt sina konton där. Valuta släpptes fri För en månad släppte Uruguays centralbank valutan fri i ett försök att mildra krisen. Sedan dess har peson tappat halva sitt värde gentemot dollarn och landets valutreserv har i år minskat med tre fjärdedelar. Regeringens ekonomer befinner sig nu i Washington för att be om nya krediter från Internationella valutafonden, IMF, som ska rädda banksystemet undan kollaps. Begränsat inflytande Uruguays ekonomi är relativt liten och har ett begränsat inflytande i regionen, men det mest oroande enligt Karl Gustaf Moberg är att nu även Brasiliens ekonomi är i gungning. Valutan har fallit dramatiskt den senaste veckan och om Brasilien får problem kan det få stora effekter på hela kontinenten. – Jag tror nog att om utvecklingen i Brasilien fortsätter utvecklas negativt, och då pratar vi på ett halvårs sikt och om Brasilien skulle ställa in betalningarna, då skulle effekten bli enormt mycket större än Uruguay och Argentina, säger Moberg.
Johan Schmidt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".