Sju döda vid attack mot universitet i Israel

Sju människor dödades och fler än 80 skadades vid ett attentat på ett universitet i Jerusalem på onsdagen. Det var på ett kafé på Hebreiska universitetet som en sprängladdning detonerade, mitt bland studenter från hela världen. Svenskan Jenny Oskarsson studerar modern hebreiska på universitetet och var på universitetsområdet när laddningen gick av.
– Jag satt i byggnaden bredvid, en trappa ner här. Jag hörde ingenting men en kompis som satt vid samma bord som mig hon kände att huset skakade, berättar Jenny Oskarsson. Hur känns det nu då? – Nu känns det väldigt konstigt. Man är chockad ... jag vet inte vad jag ska säga, det finns inga ord liksom. Jenny Oskarsson är en av tre svenskar som studerar på Hebreiska universitetet. Just nu pågår sommarkurser så det är ovanligt många utländska studenter där. Det var troligen en sprängladdning som placerats i en handväska som detonerade i det fullsatta kafeet med namn efter sångaren Frank Sinatra. Blodiga bord och stolar bars ut ur de helt söndersprängda fönstren i den låga byggnaden mitt inne i det enormt stora universitetskomplexet. David Otto från Norge begriper inte varför Hamas valde universitet för ett attentat: – Jag förstår inte varför vi skulle vara något mål för grupperna. Det är inte vi som ... eller det är väl inte oss de är ute efter, säger han. Kan det inte vara så att det är enkelt att ta sig in här? – Egentligen är det inte så enkelt att ta sig in här, skulle jag vilja säga, för de kontrollerar alla väskor. På universitet går utländska, palestinska och israeliska unga och lärarna är radikala fredsförespråkare. 18-åriga palestinska Hani Hussein från östra Jerusalem förstår inte heller varför just hennes universitet som ligger i den östra delen av staden valdes. – Jag trodde aldrig att det skulle hända här, kanske utanför, men inte här med så många unga, säger hon medan hon förgäves försöker få reda på vad som hänt hennes väninna som var inne i kafeterian just när bomben briserade.
Maria Persson-Löfgren, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".