Blandad reaktion på telekomrapporter

Torsdagen har varit en stor nyhetsdag i telekombranschen. Först kom Ericssons kvartalsrapport för det tredje kvartalet och lite senare kom finska Nokia med sina rapport. Nokia fick tummen ned efter sin, medan Ericsson bemöttes mer positivt.

Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo talade om ett imponerande kvartal och visst fanns det en hel del positivt i Nokias kvartalsrapport.

Över 88 miljoner mobiltelefoner sålda under de tre månaderna, vilket är hela 36 procent bättre än i fjol. Positionen som klar etta i världen på mobiltelefoner har stärkts och vinsten för kvartalet hamnade på över tio miljarder kronor.

Nokia ner
Det imponerade inte tillräckligt på aktiemarknaden, där Nokia hade gått ner med över fem procent under eftermiddagen.

Bakom det fanns en besvikelse över att en alltför stor del av försäljningen är billiga mobiler, där vinsten per telefon inte är så stor.

Ericsson gjorde en vinst på 8,8 miljarder efter skatt under det tredje kvartalet. Det var bättre än samma kvartal förra året och i stort sätt som väntat.

Prognosen imponerar
Det som gjorde mest intryck var Ericssonchefen Carl-Henrik Svanbergs prognos om ett väntat starkt fjärde kvartal.

Utsikterna talar också för att nästa kvartal visar en fortsatt stadig tillväxt.

– Vi pratar om en tillväxt i nivå med hur det har sett ut i år. Nu vet vi inte hur året slutar, men den allmänna bedömningen är att tillväxten ligger på sex-sju procent på nätverkssidan. Sedan ligger vi på tio procent på Services, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".