Landstingschefer frias efter dödsbrand

Växjö tingsrätt friar två landstingschefer som åtalats för arbetsmiljöbrott efter branden vid Regionpsykiatriska kliniken i Växjö för tre år sedan, då två unga kvinnor dog. 

Rätten anser att omständigheterna var så speciella att bristerna i brandskyddet inte påverkade hur branden utvecklades.

Lennart Molin, vars dotter skadades svårt är besviken.

– Jag är mycket, mycket besviken. De svåra och livslånga skador som min dotter ådragit sig i branden är i princip inget värda och det finns inget ansvar att utkräva, säger Lennart Modin.

Två dog
Två unga kvinnor dog och flera skadades svårt vid branden den första augusti år 2003.

Åklagaren anser att en orsak till de svåra konsekvenserna var att personalen bara bestod av vikarier utan brandutbildning.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det i och för sig fanns brister i arbetsmiljön, men att förhållandena vid branden var så speciella, genom att den patient som startade branden hindrade personalens försök att släcka den.

En bättre utbildning hade därför inte spelat någon roll, säger rätten.

Underkänner arbetsmiljöbrott
Tingsrätten underkänner dessutom åtalets rubricering som arbetsmiljöbrott, som man inte anser går att använda när det gäller patienter, utan bra anställda.

Därför frias både landstingsdirektören Christer Jakobsson och psykiatrichefen Talis Vasko från anklagelserna om bland annat grovt vållande till annans död.

Den tidigare psykiatridirektören Talis Vasko har kluvna känslor till att han friats.

– Det är skönt att en lång process är till ända, men samtidigt är det en väldigt svår situation fortfarande. Det jag har utsatts för får man ta som vd i ett företag, men de anhörigas lidande överstiger det, säger Talis Vasko.

Överväger överklagande
Åklagaren Jan Andersson är däremot inte nöjd och överväger ett överklagande.

– Med den utredning som har lagts fram och på det sätt som åtalet har presenterats hade jag väntat mig en fällande dom mot båda personerna, säger åklagaren Jan Andersson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se
SR Kronoberg
kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".