Malaysia inför piskrapp mot invandring

I Malaysia träder natten till torsdagen en ny lag i kraft mot illegala invandrare. Hundratusentals gästarbetare uppehåller sig i landet men nu hotas både utlänningar utan gällande tillstånd och deras arbetsgivare av fängelse.
Malaysia beräknas ha upp till två miljoner gästarbetare. Invandrarna är allt från hembiträden till arbetare på Malaysias många plantager, men hundratusentals utlänningar befinner sig i landet utan gällande tillstånd, och i takt med ekonomisk avmattning och stigande arbetslöshet har regeringen beslutat om en radikal minskning av den utländska arbetskraften. Alla som inte har arbetstillstånd skall utvisas. Den nya lagen träder i kraft vid midnatt. Straffet för illegala invandrare är från och med torsdagen sex månaders fängelse och sex piskrapp. Samma bestraffning hotar arbetsgivare som har dessa arbetare anställda. Tiotusentals utlänningar flockas nu vid hamnar och flygplatser för att hinna resa ut innan den nya lagen träder i kraft, men regeringen har samtidigt mildrat det omedelbara utvisningshotet och förklarat att alla som har pass och gällande resehandlingar kan få augusti månad på sig att lämna Malaysia. Regeringens politik är malaysierna först, men arbetsgivarna kritiserar den nya lagen och varnar för att uttåget av gästarbetare kommer att skada landets ekonomi, och många malaysier ratar den typ av jobb som de nu själva måste ta över.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".