Skolpolitiker vill ha tester i grundskolan

Grundskolelever i Stockholm ska genomgå ett test som avgör om de får gå i de elitklasser - i matematik och naturvetenskap - som finns för särskilt begåvade elever. Det säger skolborgarrådet Jan Björklund (fp). Skolverket hävdar att det är förbjudet att ha antagningstester för grundskoleelever. Men Jan Björklund anser att det är möjligt.
– Jag tycker att det är självklart att man behöver intagningsprov i matteklasser för begåvade elever, på samma sätt som vi alltid har haft intagningsprov i musik till Adolf Fredriks musikklasser som är till för musikbegåvningar, säger Jan Björklund. Nu säger ju Skolverkets jurist att det här är olagligt? – Ja, vi menar att de förhastar sig i lagtolkning. Det finns inget uttryckligt förbud, varken i skollagen eller i grundskoleförordningen mot att ha intagningsprov i den kommunala skolan Elever som vill gå i de särskilda klasser för matematik och naturvetenskap som finns på i högstadiet på åtta skolor i Stockholm ska från nästa höst genomgå ett test som ska avgöra om dom får gå där eller ej. Detta om de borgerliga partierna vinner valet i Stockholm säger alltså det folkpartistiska skolborgarrådet Jan Björklund. Men Efwa Westre-Stövander som är jurist på skolverket säger till Ekot att det strider mot lagen att ha antagningstester i den kommunala grundskolan. Hon säger att principen som gäller är att ingen elev ska kunna stängas ute från undervisningen. Utbildningsminister Thomas Östros är postiv till satsningen på matematikklasser men han är kritisk till testerna: – Jag tycker att intresset ska vara det som ska vara styrande och avgörande för att söka sig till de här profilklasserna. Det är ju naturligtvis så att vi har många framtida begåvningar inom naturvetenskap och matematik som inte redan vid 11 års ålder tillhör de bästa i klassen utan som behöver den här extra stimulansen och dessutom skapar det en sorteringsskola som är väldigt olyckligt.
Erik Ridderstolpe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista