Påven helgonförklarade indian

Strax utanför Mexico City vid den berömda Guadalupe-basilikan helgonförklarade påven Johannes Paulus på onsdagen indianen Juan Diego. Mexiko är sista etappen på den långa resa som påven inledde i Kanada för tio dagar sedan.
Juan Diego är den första indianen som helgonförklaras av den katolska kyrkan. Det var inför honom som jungfru Guadalupe uppenbarade sig en dag i december 1531. I Guadalupe möts jungfru Maria och alla indianska gudinnor, och hennes uppenbarelse inför Juan Diego blev en avgörande religiös och politisk bro mellan Spanien och de indianska samhällena, och det är, menar många, just utifrån detta mysterium som den starka mexikanska identiteten formas. Att påven nu helgonförklarar Juan Diego har därför en enorm betydelse i Mexiko, inte minst i de indianska samhällena. Det har också märkts i mottagandet av påven. Aldrig tidigare under sina fem besök här har så många människor slutit upp för att se och höra honom. Det är också första gången som påven tas emot av en mexikansk president som är troende katolik, Vicente Fox, men många tolkar också påvens femte - och förmodligen sista - besök i Mexiko som inledningen på en ny offensiv på den katolska kyrkans sida i syfte att stå emot olika protestantiska kyrkors allt större inflytande, framför allt inom den indianska befolkningen.
Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".