Utbildning i Göteborg om hotade flickor

Efter flera tragiska händelser där unga flickor hotats och till och med mördats av sina egna familjer, startar nu den första utbildningen för de som möter unga invandrarkvinnor inom till exempel skolan och socialtjänsten, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.
Utbildningen ska ge personalen fördjupade kunskaper för att bättre kunna hjälpa hotade flickor. Bakom utbildningen står länsstyrelsen i Västra Götaland, ABF och stadskansliet i Göteborg. – Man kan väl säga att dramatiska händelser som Fadimemordet och mordet på Pela ofta för med sig tydligare och mer påtagliga insatser runt en fråga, säger Marianne Bernhards på stadskansliet i Göteborg. I Göteborgsregionen är det idag minst 150 invandrarflickor som lever under hot av sina familjer, det visar länstyrelsens kartläggning som gjordes i våras. – Det är svårt att tackla dessa problem och den planerade utbildningen kommer att vara till stor hjälp, säger Eva Fågelberg, som i sitt arbete på socialtjänstens resursteam i Backa möter dagligen unga invandrarkvinnor. De mår dåligt men det är svårt att komma på vad det är som tynger dem. – Det som jag upptäckt är att de sällan säger rakt ut vad det gäller. De kan komma och säga att de inte mår bra eller har ont i magen eller ont i huvudet. Man börjar att undra vad är det för någonting. – Då är det väldigt bra om vi kan lära oss signalerna, hur uttrycker de sig, hur ser det ut. Vilka frågor kan vi ställa som hjälper dem att fortsätta berätta. Hur ska de kunna lita på oss, så att de vågar att berätta det här som är så känsligt och så skamligt. Vad känner du att du skulle behöva i utbildning – Kulturkompetensen. Lära mig förstå hur dessa kvinnor har det, hur de tänker, hur de är fostrade. Det hade varit väldigt bra, säger Eva Fågelberg.
Maria Wendehög, Sveriges Radio Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".