Guantanamofånge fast utan besked

Den svensk som amerikanerna grep i Afganistan har nu suttit fängslad på den amerikanska basen Guantanamo på Kuba i över ett halvår utan att USA har sagt vad svensken är misstänkt för. Svenskens advokat, Peter Althin, är kritisk mot att USA inte ger någon som helst information.
– Det är fullständigt otillfredsställande och oacceptabelt. Det strider så totalt mot vårt svenska rättsmedvetande och den rättspraxis vi har. Vi frihetsberövar inte folk utan att de delges misstanke om brott. I januari i år meddelade de amerikanska myndigheterna att en svensk medborgare hade gripits i Afganistan, en 22-årig man från Örebro, som fördes till Kuba där han sen dess har suttit fängslad. USA har inte berättat vad han är misstänkt för eller om han kommer att ställas inför rätta. I hopp om att få något sorts besked har Peter Althin skrivit ett brev till Utrikesdepartementet. Pappan till 22-åringen mår dåligt, han vet över huvud taget inte hur sonen mår. Det är inte tillfredsställande att inte ens få besked om det brev pappan skrivit till sonen har kommit fram, skriver Peter Althin. De svenska myndigheterna har viljan men inte förmågan att göra något säger han: – Dessvärre är de svenska myndigheterna i händerna på de amerikanska. Den enda slutsats man kan dra av bristen på besked är att Sverige inte på något sätt kan påverka de amerikanska myndigheterna, säger Peter Althin.
Martin Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista