Advokatsamfundet kräver utredning av yppandeförbud

Sveriges Advokatsamfund anser att man bör utreda hur yppandeförbudet används av åklagarna i domstol. Många häktningsförhandlingar sker idag under yppandeförbud, vilket innebär att försvaret inte får föra vidare vad som sagts av åklagaren under förhandlingen. Många advokater är starkt kritiska och anser att det ibland används allt för lättvindigt och klart missgynnar försvaret.
Bara under det senaste året, har det hållits ett 20-tal häktningsförhandlingar i uppmärksammade brottmål runt om i Sverige, där försvaret belagts med munkavle. Det senaste exemplet är häktningsförhandlingen i Sollentuna tingsrätt där en man misstänks för mord på sin 21-åriga dotter. Någon statistik över yppandeförbuden finns inte men Christian Diesen, professor i processrätt, vid Stockholms universitet, menar att det här är något som blivit vanligare: –Det blir absolut allt vanligare i processer, kanske uteslutande i processer som har stort massmedielat intresse. Då väljer åklagare att gå in med en begäran och får igenom det också att försvararna inte får säga någonting om vad som händer. Missgynnar försvaret Yppandeförbudet missgynnar försvaret anser Christian Diesen. Dels riskerar bilden att bli mer ensidig när det bara är åklagarens bild som förs ut, dels kan det bli svårare för avdokaten att försvara sin klient efterson försvaret får svårt att hantera uppgifter som framkommit i utredningen: –Det är svårare, framför allt att man inte får diskutera det som händer med andra som kan hjälpa till med utredningen ur försvarets synpunkt. Det betyder också, med tanke att det ofta förekommer läckor från åklagare och polis till pressen, att den ena sidan kan få ut sin version men den andra får inte säga någonting om det. Rent slentrianmässigt En åklagare har rätt att yrka på yppandeförbud vid stora och komplicerade brottmål, då risken finns att förundersökningen kan skadas av att uppgifter läcker ut. Men många advokater menar att yppandeförbud ibland begärs rent slentrianmässigt och utan egentliga sakskäl. Ann Ramberg, generalsekreterare på Sveriges Advokatsamfund, anser att man nu bör utreda hur yppandeförbudet används av åklagare i domstolarna: –Det är oerhört angeläget att det inte blir vanligare och vanligare med yppandeförbud och att det fattas beslut i domstolar om yppandeförbud på grundval av åklagarnas önskemål utan att det finns riktiga skäl för detta. Det är ju en inskränkning i försvaret och en obalans mellan parterna. Det är helt oacceptabelt. Hos Riksåklagaren som har tillsyn över åklagarväsendet kan man inte svara på om yppandeförbudet används allt för lättvindigt. Men vice riksåklagare Katarina Bergqvist Lewin säger till Ekot att hon tycker det är bra om man nu tittar närmare på frågan.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".