Tyskland inför tv-avgift för datorer

I Tyskland införs från årsskiftet en tv-avgift för datorer. Avgiften är 50 kronor i månaden och gäller för dem som ser på tv i datorn och inte betalar någon annan tv-avgift.

– Allt fler ser på tv i sin dator. Frågan är varför de ska få titta gratis, sa delstatspolitikern Christian Wulf efter beslutet på fredagen.

Det är regeringscheferna i de 16 delstaterna, som bestämmer över den tyska tv- och radiolicensen.

I Tyskland, liksom i Sverige, finansieras public-serviceradio och tv med en avgift på 160 kronor i månaden för tv och 50 kronor för radio.

Det gamla systemet anses vara föråldrat. Den tekniska utvecklingen har sprungit ifrån det och skolkarna har blivit allt fler.

Därför införs nu en avgift på datorer på 50 kronor i månaden. Den gäller för dem som inte betalar någon annan tv-avgift och tittar i datorn.

Nästa steg är att införa en tv-avgift för vissa mobiltelefoner.

Företagare protesterar och tv-licensbetalarnas förbund, ett sådant finns i Tyskland, ifrågasätter avgiften och hotar att gå till domstol.

Varför ska företag betala för något som de inte utnyttjar. Folk sitter ju knappast och ser på tv på jobbet, är deras invändning.

För privatpersoner är det annorlunda. Om man redan har tv och betalar tv-licensen, slipper man avgiften på datorn.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".