Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Möjligt stopp för torskfiske i Östersjön

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 16.45
Henrik Torkelsson och Daud Osdautaj på fiskebåt i Östersjön. Arkivbild.

I nästa vecka ska EU:s jordbruks- och fiskeministrar mötas för att diskutera nästa års torskfiskekvoter för Östersjön. Det internationella havsforskningsrådet, ICES, anser att fisket i östra och södra Östersjön bör stoppas, men EU-kommissionen vill inte stoppa fisket nästa år.

Så här säger den nya jordbruks- och fiskemininstern Eskil Erlandsson om Sveriges ståndpunkt inför förhandlingarna:

– Den svenska ståndpunkten är att vi i första hand ska följa de vetenskapliga rekommendationerna från ICES, vilket innebär att vi inte ska ha något fiske i det östra beståndet.

Följa rekommendationer
Sverige har även under tidigare år ansett att man ska följa de vetenskapliga rekommendationerna. Anledningen är ju att en stor del av den torsk, som tas upp aldrig hinner att reproducera sig. Men fiskestopp har bemötts kallsinnigt från andra länder och man har inget annat att vänta nu, säger Eskil Erlandsson.

– I stort sett alla våra grannar i den Europeiska unionen företräder en annan åsikt, vilket kommer att innebära att vi kommer att inleda en diskussion med dem som vill minska fisket så mycket som möjligt, för att utveckla bestånden istället för att fortsätta att bryta ner dem.

Fiskedagar
Om det inte går att få till stånd ett torskfiskestopp vill regeringen att fiskekvoten minskas med 20 procent i det östra beståndet. Nu diskuteras i kommissionen också att införa ett annat system med fiskedagar istället för kvoter.

I Kattegatt pågår för närvarande ett försök med fiskedagar istället för kvoter under överinseende av Havsfiskelaboratoriet.

Erfarenheter från Föröarna visar att systemet har många fördelar, men att det också finns en risk för överexploatering. Men med fiskedagssystemet kan torsken lämnas i fred under reproduktionsperioden, tror Eskil Erlandsson.

– Vi har ju ett stopp under den sommarperod som är viktig för att fisekn både ska kunna växa till sig och reproducera sig, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".