Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dialog mellan USA och Kina

Publicerat torsdag 1 augusti 2002 kl 05.55
I oktober kommer Kinas president Jiang Zemin att besöka George Bush på hans ranch i Texas. Kina och USA kommer också att återuppta sin dialog om mänskliga rättigheter. Samtalen har legat nere sedan i höstas, men det finns ett ömsesidigt intresse av nya möten.
– Det ligger i båda parters intresse att ha en dialog på olika områden, USA ligger ett steg efter EU, som har en dialog med Kina sedan 1998. USA vill väl markera mot EU, kan jag tänka mig, säger Marina Svensson, forskarassistent på Lunds universitet med inriktning på mänskliga rättigheter i Kina. Krav från USA Mänskliga rättigheter har varit ett stående inslag i relationerna mellan USA och Kina sedan massakern i Peking 1989. USA har tagit upp Kinas förtryck mot civila och politiska rättigheter, och kopplat detta till villkoren för handelsförbindelserna mellan länderna. Men en rad politiska kriser har satt stopp för samtalen. NATO:s bombning av den kinesiska ambassaden i Belgrad 1999, och kollisionen mellan ett amerikanskt spaningsplan och ett kinesiskt stridsplan förra året ledde till bittra känslor. Frigivna fångar I oktober träffades representanter för de båda regeringarna och diskuterade Kinas rättssystem och behandling av oliktänkande. Under våren har kineserna bett om fler samtal, men den amerikanska sidan har sagt att den först vill se fler framsteg för mänskliga rättigheter. Det har funnits tecken på att Pekingregeringen förbereder sig för en ny dialog. Nyligen släpptes till exempel två tibetanska dissidenter. Dialog återupptagen I tisdags sade Kinas utrikesminister Tang Jiaxuan, efter ett möte med sin amerikanske kollega Colin Powell, att USA och Kina åter ska starta en dialog om mänskliga rättigheter. I nästa vecka kommer en amerikansk delegation att besöka Kina för att ta upp frågor om religionsfrihet. Kamp mot terrorism utnyttjas För USA gäller det nu att balansera diskussionerna om internationell terroristbekämpning med reaktionerna mot hur de kinesiska makthavarna terroriststämplar sina opponenter. Många av övergreppen mot mänskliga rättigheter begås mot vad Peking påstår är terrorister i den muslimska Sinkiangprovinsen i västra Kina, enligt Marina Svensson. – Definitivt så har allt ändrats efter den 11 september. Kineserna använder kampen mot terrorismen och utnyttjar den till sin egen fördel, på hemmaplan, säger Marina Svensson.
Gunilla Kinn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".