Fackmedlemmar oroas av dyrare a-kassa

Regeringens förslag att höja a-kasseavgiften med cirka 300 kronor och att försämra själva a-kasseförsäkringen ger effekter hos landets a-kassekontor. På Hotell- och restaurangfacket har man fått många samtal från oroliga medlemmar.

– Medlemmarna ställer frågor om vad som kommer att hända med medlemsavgiften till a-kassan, men också de tänkbara försämringar av a-kassan som regeringen har aviserat, säger Malin Ackeholt.

Vad svarar ni?

– Vi kan inte svara på vissa frågor eftersom regeringen inte har varit tydligare.

Ett antal av landets a-kassor har fått svara på många frågor från oroliga a-kassamedlemmar de senaste dygnen.

Höjd avgift och sänkt ersättning
Vanligast är frågor om höjningen av a-kasseavgiften med cirka 300 kronor, och om de försämringar i ersättningen som förslaget också innebär. Till exempel att högsta ersättningen sänks från 730 kronor till 680 kronor per dag.

Handelsanställdas förbunds a-kassa organiserar många av de som regeringen själva pekar ut som förlorare på förslaget: deltidsanställda, lågavlönade kvinnor.

Någonstans mellan 500 och 1000 samtal om försämringarna i a-kassan räknar man att man fått till Handels a-kassa.

”För dyrt att tillhöra båda”
Trots att regeringens förslag innehåller ett så kallat jobbavdrag som lindrar den ekonomiska smällen av avgiftshöjningen till a-kassan, verkar många tycka att det nu blir för dyrt att vara med i både a-kassan och facket säger Harald Peterson, som är a-kasseföreståndare på Handels.

– Det finns ju de som säger att med den höjda avgiften till a-kassan och den kostnad som det också är att tillhöra facket så totalt sett blir det en för dyr kostnad. Man klarar helt enkelt inte av det, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".