Akut brist på akutvård

Krisen i sjukvården under 90-talet har gjort att mer än vart femte akutsjukhus i Sverige blivit närsjukhus, och besparingarna inom vården fortsätter. Det gäller bland annat Bollnäs, där flera avdelningar ska stängas, och patienterna som är akut sjuka tvingas att åka till sjukhuset i Hudiksvall för att få akut vård.
– Nedskärningar. Det är väl snällt sagt tycker jag. Det är ju mer eller mindre en nedläggning, för en medicinavdelning för hela det här området är alldeles för lite tycker jag, säger Ulla Ringgård, undersköterska vid Bollnäs sjukhus. Hur tror du att sjukvården kommer att fungera för de som bor i den här delen av länet? – Ja det är det som är svårt att veta. Nu vet inte jag hur akuten kommer att fungera. För akuten är välbesökt. Den är ju full, vardagar som helger, säger Ulla Ringgård. Liksom andra delar av samhället så drabbades sjukvården av 90-talets besparingar. Krisen ledde till att många sjukhus lade ner, antingen sina mottagningar för akut kirurgi, eller för akut vård av patienter med hjärtinfarkt. Därmed blev akutsjukhusen närsjukhus. Det skedde på 29 av 80 akutsjukhus i Sverige. Tre typer av akut sjukvård försvinner i Bollnäs. Det enda som blir kvar är själva huset och några vårdavedelningar. Och det har lett till stor oro bland patienterna.
Katja Magnusson, Studio Ett och Edvard Unsgaard, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista