Klicka på bilden.

Färre får bostadsbidrag - fler bor trångt

Allt färre familjer får bostadsbidrag samtidigt som allt fler är trångbodda. Främst drabbas barnen. Boverket presenterar i en rapport hur 1990-talets budgetssaneringar påverkat svenskarnas bostadssituation.

Enligt Boverkets utredning har de hårdare reglerna för bostadsbidrag inneburit att 66 procent av de barn som bor med sina föräldrar i familjer som har bostadsbidrag, är trångbodda. Det är nära en fördubbling mot 1992. Bland ensamstående föräldrar är 45 procent trångbodda.

Syftet med bostadsbidrag är att minska trångboddhet.

Ett rum för varje barn
En lägenhet ska minst ha ett rum för varje barn, ett delat sovrum för föräldrarna plus kök och ett vardagsrum, annars räknas man som att vara trångbodd. En familj med ett barn ska alltså ha en trerummare.

Ha Eriksson bor i en trea inne i Stockholm med sin man och barnen Kristina, 3 år och Erik 1 år.

– Ganska bra, men lite trångt. Barnen behöver ett eget rum. Det blir lättare för föräldrarna och lättare och bättre för barnen. Vi önskar en större lägenhet.

Varför har ni inte en större lägenhet?

– För att vi måste tjäna mer pengar för det, säger Ha Eriksson.

Regeländringar
Christina Enqvist är utredare på Boverket.

– Vi har sett att antalet hushåll med bostadsbidrag har minskat drastiskt. De här regeländringarna ligger kvar och det är det systemet som gäller än idag.

Men är det inte bra att det är färre som får bostadsbidrag? Betyder inte det att det är färre som behöver det?

– Då syftet är att varje barn ska ha eget rum, och att detta ska gälla även familjer som är ekonomiskt svaga med stor försörjningsbörda.

– Vad vi har sett nu är att det är väldigt många barnfamiljer som är ekonomiskt svaga, har en stor försörjningsbörda, men inte längre får bostadsbidrag. Man har alltså inte fått det bättre, men bostadsbidragen har minskat i alla fall, säger Christina Enqvist.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".