Ingen massaker i Jenin enligt FN

På torsdagen presenterar FN en rapport om händelserna i flyktinglägret i Jenin på Västbanken i våras. Uppgifterna om att Israel ska ha begått en massaker på civila i lägret får inget stöd. Istället får både den israeliska och palestinska sidan kritik.
Utredningen undviker ordet massaker, och den nya rapporten lägger skulden både på Israel och de palestinier som stred i lägret. Israel, därför att de tagit till övervåld, och för att de hindrat hjälparbetare att nå lägret, och de 200 beväpnade palestinerna från olika fraktioner, för att de utsatte invånarna för stor fara genom att använda lägret som stridsbas. Israel invaderade lägret den 29 mars som en del av en större invasion på Västbanken. En följd av flera blodiga självmordsattentat inne i Isarel. Det värsta dödade 29 människor i Netanya, varav en svensk. Under de första dagarnas hårda strider i Jenin sa talesmän från palestinska myndigheten att Israel anstaltat en massaker i lägret, och att mer än 500 människor dödats. FN skriver att 52 människor dödades i lägret, varav minst häften civila. 23 israeliska soldater dog i striderna som pågick i tio dagar. Men FN:s rapport säger också att det totalt dödades 497 palestinier från 1 mars till 7 maj, under Israels återockupation av Västbanken. På torsdagen kommer Israels utrikesminister Simon Perez träffa FN:s generalsekreterare samtidigt som rapporten offentliggörs.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".