Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låg kunskap om könsstympning i skolan

Personal vid skolor och andra instanser upplever att de inte har tydliga riktlinjer för hur de ska hantera misstankar om könsstympning av flickor.

Lilian Persson är med i Afar hjälporganisation i Nyköping och märker av problemet när hon talar med skolpersonal.

– Det man säger är ju: hur ska man gå vidare? Då brukar jag säga att hon ska kontakta skolsköterskan, och hon säger men hur går jag vidare? Där upplever jag att där tar det stopp, säger Lilian Persson.

Vid flera av landets skolor och kommuner saknas information om vad som ska göras om det misstänks att en flicka blivit könsstympad.

”En tyst lag”
I socialtjänstlagen står att: ”myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdomar är skyldiga att anmäla till socialnämnden om de får kännedom om något som innebär att socialnämnden behöver ingripa till ett barns beskydd”.

– Jag upplever att det är en tyst lag. Vi vet att lagen finns, men den säger ingenting om hur jag går vidare, säger Lilian Persson.

Vilken betydelse kan det få för flickorna som kan vara i riskzon?

– Att det fortsätter att könsstympas flickor.

När en 11-årig flicka hämtades i skolan av polis för en gynekologisk tvångsundersökning, uppstod en konflikt. Misstankarna visade sig inte stämma, familjen kände sig kränkt och händelsen anmäldes till flera instanser.

Den berörda kommunen skriver i ett svar till Justitieombudsmannen att det inte existerar någon tydlig praxis för hur socialtjänsten ska handlägga och rådgöra i dessa individärenden.

Osäkra uppgifter
Det finns inga säkra uppgifter på hur många flickor och kvinnor i Sverige som är könsstympade. Men enligt Socialstyrelsen finns i Sverige 28 000 flickor och kvinnor som kommer från länder där könsstympning är vanligt.

Sedan 1982 finns en lag mot kvinnlig könsstympning i Sverige. I somras kom den första domen när en man i Göteborg dömdes till fängelse och skadestånd.

Integrationsminister Nyamko Sabuni, som under valrörelsen förespråkade obligatoriska gyn-undersökningar för unga flickor kommer nu tillsammans med politiker från social- och justitiedepartementet se över problemet med otydliga direktiv.

– Om de som arbetar med frågan konkret inte tycker att det är tydligt nog, så är det väl en fråga som vi måste se över. Jag kommer att se det som mitt ansvar att faktiskt pusha på, hjälpa till och driva fram riktlinjer i den här frågan, säger Nyamko Sabuni.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".