Smittsam fågelsjukdom i Danmark

Den smittsamma Newcastlesjukan har drabbat ett 60-tal hönserier och fjäderfäuppfödare på Jylland, Danmark. Landet har infört exportförbud på levande fjäderfä och många djur kommer att få sätta livet till för att sjukdomen ska hejdas.
I måndags började värnpliktiga i Danmark avliva 12 000 höns, änder, gäss och kalkoner på ett hönseri på Jylland, men många fler djur kommer att få sätta livet till för att farsoten ska begränsas. Även friska fåglar kommer att avlivas, för det räcker att de finns inom en mils radie från en smittad besättning. 100 000 fjäderfän ska gasas ihjäl med koldioxid. Till det kommer mer än 1,5 miljoner okläckta kycklingar som ska destrueras. ”Dämpad stämning” – Det är en otroligt trist situation, säger Peter Jörgensen på Holmegaard Rugeri i Sönderborg där man jobbar för att föda upp friska kycklingar men nu tvingas avbryta ruvningen och låta kycklingarna dö. Jörgensen säger att stämningen på kycklinguppfödningen är dämpad. Inte överförbar till människor Newcastlesjukan kan inte överföras till människor men bland fåglarna som smittas är dödligheten hög. Smittan sprider sig främst mellan levande djur men också via damm och avföring och kortare sträckor även i luften. Danska myndigheterna har restriktioner för fjäderfätransporter på Jylland, och nu finns det farhågor att smittan ska sprida sig även till Sverige. - Vi har ju gått ut med information till alla som yrkesmässigt håller på med fjäderfä och rekommenderat dem att så mycket det går minska kontakterna med Danmark, just för att minska riskerna att få in det, men sedan finns det ju också en smittspridningsrisk med vilda fåglar, säger Maria Möller, veterinär på jordbruksverket.
Anna Hanspers, Ekot i Malmö

Branschorganisationen uppskattar att utbrottet av Newcastlesjukan i Danmark kommer att kosta producenterna uppemot 20 miljoner kr i veckan. Man kommer nu att ansöka om bidrag från regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".