Kreditvärdering het bransch

I takt med att allt fler företag lånar pengar på den internationella finansmarknaden har företagens kreditbetyg blivit allt viktigare. Sänkta betyg för ett företag kan leda till högre räntekostnader på lånen.
Att betygsätta företag och låntagare är en mycket lönsam affär för dom bolag som dominerar den globala marknaden för kreditbetyg. Standard & Poors och Moodys affärsidé går ut på att värdera och betygsätta företag som på olika sätt vill låna pengar på den internationella finansmarknaden. Sämre kreditbetyg betyder ofta högre räntekostnader. Moodys och Standard & Poors har utvecklats till världsomspännande företag med stort inflytande över företag och ibland hela länders möjligheter. Ett färskt exempel är Ericsson vars aktie sjönk dramatisk på börsen i förra veckan när Moodys sänkte betyget. Och betygsättningen är en lönsam affär. Börsnoterade Moodys redovisade för årets tre första månader en omsättningsökning på över 30 procent till 2,7 miljarder kronor och ett resultat som visar att nästan var fjärde krona som företaget tar ut i avgift är ren vinst. Både Moodys och SP är anrika företag som genom åren fått mycket högt anseende. Men frågor höjs också kring hur pass oberoende de egentligen kan vara, när deras inkomster kommer från samma företag som de granskar. Lars Björklund, chef för analysen av industriella företag i Europa på Standard & Poors säger att man kan lita på deras oberoende. - Hela vår affärsidé går ut på att vi ska vara pålitliga. Nu är det inte bara företag som anlitar kreditvärderingsinstitutens tjänster. Flera svenska kommuner och lanstid gör det. Och faktiskt själva Sverige. Svenska staten betalade förra året 2,6 miljoner kronor till Moodys och Standard & Poors för att bli betygssatt. Christin Holm på riksgälskontoret har anledning att vara nöjd med Sveriges betyg, som håller absolut toppklass. Men hon efterlyser samtidigt större konkurrens på marknadens för kreditbetyg som i dag domineras av Moodys och Standard & Poors. - Ja det skulle vara bättre om det fanns fler aktörer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".