Tumlare ska skrämma sig själva till livet

Forskare i Kolmården har utvecklat en apparat, inte större än en ficklampa, som ska hindra att tumlare fastar i fisknät och dör. Det är idag ett stort problem och innebär en fara för stammen av tumlare, särskilt i Östersjön. Apparaten skrämmer tumlarna till livet med ljud.
Redan idag finns det så kallade skrämmare som med jämna mellanrum sänder ut ljud som får tumlare att hålla sig på avstånd, men zoologen och delfinexperten Mats Amundin har drivit uppfinningen ett steg längre och utformat en interaktiv skrämmare: – Den interaktiva skrämmaren sänder bara ut ljud om den träffas av tumlarnas ekolod, det vill säga: den sänder bara ut ljud när det finns tumlare i närheten, när det behövs, säger Mats Amundin. Enligt Mats Amundin är den interaktiva skrämmaren mer skonsam än den konventionella: - När man stänger av ljuden återgår tumlarna omedelbart till normalt beteende. Det finns inga kvardröjande effekter vilket är en viktig faktor i det här, säger han. Under augusti månad ska den interaktiva skrämmaren för första gången testas på vilda tumlare i Danmark. Den interaktiva skrämmaren har utvecklats av en forskargrupp från Sverige, Danmark och England inom ett EU-projekt för att rädda tumlarna som på många håll i världen är utrotningshotade, just för att de fastnar i fisknät och dör. Idag finns runt 300 000 tumlare i Norden som på sikt hotas av utrotning om man inte kan hitta en lösning på de stora bifångsterna av tumlare som fastnar speciell i torsknäten. I Östersjön tror man att knappt 1 000 tumlare finns kvar.
Anna Momcilovic, SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".