Gruvolycka i Ukraina kan ha tagit 20 liv

Räddningspersonal letade fortfarande på torsdagen efter en gruvarbetare som tros vara instängd i en kolgruva i östra Ukraina, där en explosion inträffade på onsdagskvällen och dödade 19 arbetare. Det här är bara en i raden av olyckor i Ukrainas gammalmodiga gruvindustri.
Det var en metangasexplosion mer än tusen meter ner i ett gruvschakt som orsakade olyckan, en människa överlevde. 19 döda kroppar har alltså tagits upp, men man letar alltså fortfarande efter en gruvarbetare som tros vara instängd och kan ha överlevt. Flera hundra arbetare befann sig på andra nivåer i gruvan men de lyckades ta sig upp till markytan utan problem. Ukraina olycksdrabbat Tragedin i Donetsk är bara en i raden av till synes ändlosa olyckor i Ukraina. För mindre än en vecka sedan dog 84 människor i staden Lviv i vad som är den allvarligaste olyckan hittills i samband med en flyguppvisning, men framförallt är det gruvolyckor som hänger över Ukraina som ett spöke. Bara under juli månad har tre allvarliga olyckor inträffat: först dog 35 arbetare i en brand i en kolgruva, sedan dog 6 arbetare vid en gasexplosion i en annan gruva och nu alltså ytterligare åtminstone 19 i ännu en explosion. Förra året dog sammanlagt 300 ukrainska gruvarbetare i olyckor, hittills i år har 150 dödats. Modernisering behövs Orsaken till olyckorna är inte svår att förstå. Gruvindustrin i Ukraina ar mycket gammalmodig, de flesta gruvorna härrör från Stalintiden, och utrustningen ligger mycket långt efter det som finns i väst. Inte minst gäller det arbetarskyddsteknik. Samtidigt har staten mycket små resurser att modernisera gruvorna, nästan 200 stycken i Ukraina där uppemot en halv miljon människor arbetar. Gruvarbetarna själva har uppmärksammat problemet, hundratals arbetare har genomfört protestdemonstrationer i huvudstaden Kiev mot förhållandena i gruvorna. En viss hjälp kan komma från Världsbanken som planerar att ge 250 miljoner dollar till Ukraina i september för att modernisera gruvorna. Men det är ännu oklart om pengarna kommer att delas ut på grund av oenighet med Ukrainas regering om hur pengarna ska användas.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".