Justitieministern om yppandeförbuden

Justitieminister Thomas Bodström välkomnar en granskning av hur åklagare använder sig av det så kallade yppandeförbudet vid häktningsförhandlingar, efter kritik från advokater om att åklagare allt för lättvindigt begär tystnadsplikt för att skydda sin utredning.
Samtidigt är det domstolen och inte åklagaren som i sista hand avgör om det finns skäl till tystnadsplikten, men lagman Lena Berke vid Stockholms tingsrätt menar att det i de flesta fall är svårt för domstolen att göra en egen bedömning. - Vi har inget eget material som gör att vi kan pröva det här. Det är naturligtvis så att det är åklagaren som är bäst insatt i om det krävs något särskilt yppandeförbud för att förundersökningen inte ska skadas, säger Lena Berke. Men gör verkligen domstolarna riktig prövning av det här? - Ja, det utgår jag ifrån att de gör. När en åklagare begär yppandeförbud i samband med en häktningsförhandling går domstolen nästan alltid på åklagarens linje och beviljar önskemålet, men enligt Lena Berke har alltså rätten ingen möjlighet att göra egna utredningar för att se om det är ett rimligt önskemål. Man får nöja sig med att ta ställning till de argument som åklagaren presenterar och de motargument som försvaret för fram. Om yppandeförbudet idag används utan tillräckliga skäl kan Lena Berke inte svara på eftersom det inte gjorts några utredningar, men frågan är viktig att diskutera, menar hon: - Man måste ju undersöka det. Så förfärligt vanligt är det ju inte, utan det är just i de här stora och väldigt uppmärksammade målen som det förekommer, men det är klart att för ett antal år sedan så var det nog mycket ovanligt, säger Lena Berke. Justiteminister Thomas Bodström säger att det tycker att det är viktigt se om det ligger något i den kritik som advokaterna för fram, men om staten bör ta något initativ till en utredningen är ännu för tidigt att säga, menar han.
Jonas Alsgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".