Resebonusfusk bland tyska toppolitiker

Ännu en politisk skandal skakar Tyskland två månader inför valet. Dag för dag den här veckan avslöjar tidningen Bild-Zeitung en rad politiker som ska ha fuskat med resebonusen, och en toppolitiker har avgått med omedelbar verkan.
Det var Gregor Gysi, tidigare partiledare för det reformerade kommunistpartiet PDS, som tidigare i veckan avgick med omedelbar verkan sedan det avslöjats att politiker använt bonuspoäng från tjänsteresor för privata semesterresor. Gysi var näringslivssenator i Berlin och ledamot av den tyska förbundsdagen för det socialistiska PDS. Han kallade det oförlåtligt att han använt tjänstens Lufthansabonus privat, att det är ett tecken på att han fjärmat sig från sina väljares vardag och inte kan räkna med deras förtroende. Andra misstänkta toppolitiker är miljöminister Jürgen Trittin och vice utrikesminister Ludger Volmer, båda medlemmar av miljöpartiet De gröna, men båda förnekar. Den socialdemokratiska partisekreteraren Franz Müntefering anklagar Bild-Zeitung för att driva valkampanj åt oppositionen, för hittills har nästan bara politiker från vänstern och De gröna hängts ut. På torsdagen publicerar Bild-Zeitung ytterligare tre ledamöter från förbundsdagen och nu finns en borgerlig politiker med, en kristdemokrat från bayerska CSU tillsammans med ännu en PDS:are och en socialdemokrat. Alla tre förnekar att de fuskat med bonuspoängen, men att affären tas på allvar visas av att förbundsdagens ordförande beordrat Lufthansa att lämna ut en lista över alla ledamöters resor. Han vill också att tyska Bundesbank öppnar ett konto dit ledamöter som rest på privata resor med tjänstepoäng ska kunna betala in motsvarande värdet. De tyska tidningarna kallar det för ett syndarkonto.
Stefan Winiger, Wien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".