EU-kritik mot amerikansk charmoffensiv

USA har kontaktat flera EU-länder, däribland Sverige, för att försöka skriva separata avtal som permanent ska skydda amerikanska soldater från att ställas inför rätta i den nya internationella brottmåldomstolen, ICC. De amerikanska inviterna har väckt kritik från EU kommissionen som anser att USA försöker försvaga domstolen.
Överenskommelsen kring ICC nåddes den 12 juli, efter långa och hårda förhandlingar mellan länderna i FN:s säkerhetsråd. I den kompromiss som man slutligen kom fram till ingår en garanti för USA om att amerikanska soldater inte ska kunna ställas inför rätta inom det närmsta året, men genast efter överenskommelsen inledde USA en diplomatisk offensiv för att försöka göra undantaget permanent. Genom särskilda avtal med ett antal länder vill USA garantera sin fortsatta immunitet i ICC, och förhindra att amerikanska soldater lämnas ut till domstolen. EU-kommissionen anklagar USA för att försöka sabotera den internationella domstolens arbete. – USA:s agerande är inte överraskade, men oacceptabelt säger Gunnar Wiegand, talesman för EU:s utrikeskommisssionär Chris Patten. – Det är viktigt att EU har en samfälld syn på de amerikanska försöken att försvaga ICC, men än finns ingen sådan gemensam linje.
Peter Öholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".