Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag att kommunerna prövar p-böter

Parkeringsböter ska i framiden inte kunna överklagas hos polisen. En statlig utredning föreslår istället att det är kommunerna som ska fatta beslut om överklaganden, men många berörda myndigheter kritiserar förslaget.
Enligt Rikspolisstyrelsens överdirektör Olof Egerstedt är förslaget ett hot mot rättsäkerheten: – Kommunerna är ju de som bestämmer reglerna, parkeringsreglerna. Det är kommunerna som rapporterar och avgiftsbelägger. Det är fel, principiellt fel, att det är samma instans som bötfäller och sedan överprövar sitt eget beslut, säger Olof Egerstedt. Tanken renodla polisens uppgifter Förslaget är en del i polisverksamhetsutredningen, där tanken är att renodla polisens arbetsuppgifter, men många remissinstanser är alltså tveksamma till förslaget. Bland annat Kommunförbundet och Vägverket anser att överklaganden av rättsäkerhetsskäl borde skötas av polisen. Rikspolisstyrelsens menar också att förslaget kan väcka betänkligheter bland människor som kan skada förtroendet. Kommunerna gör bra affärer på parkeringsböter. I Stockholm, Göteborg och Malmö betalades totalt in 200 miljoner kronor i parkeringsböter under förra året. I till exempel Stockholm skrevs det ut 228 000 parkeringsböter, och kommunerna räknar med att överskottet från böterna ska täcka kostnader för andra saker i kommunernas budgetar. Rikspolisstyrelsen delad Idag kan man vända sig till polisen eller domstol om man anser att man fått felaktiga böter, men enligt utredningens förslag är det alltså kommunerna eller domstol som ska bestämma om böter ska rivas eller inte. Rikspolisstyrelsen är delad i frågan. Vissa anser att det fortfarande kommer finnas möjligheter att överklaga till domstol, men överdirektör Olof Egerstedt anser att förslaget är principielt förkastligt: - Det är ju väldigt många människor som råkar ut för sådana här rapporteringar, och jag menar att det ur ett medborgarperspektiv är viktigt att det finns en mera oberoende instans att vända sig till. Det är också stora ekonomiska intressen i det här, säger Egerstedt.
Christer Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".