Ryskt-iranskt samarbete irriterar USA

USA protesterade på torsdagen skarpt mot Rysslands planer på att leverera fem nya kärnkraftverk till Iran. USA säger att de kommer att användas för att utveckla kärnvapen.
Iran har seglat upp som det allvarligaste tvisteämnet mellan USA och Ryssland som annars efter den 11 september förra året framstått som nära allierade. USA:s energiminister Spencer Abraham, som är den som har ansvaret för landets kärnvapen, sa i Moskva på torsdagen att USA är, citat, djupt oroat av Rysslands planer på att bygga fem nya kärnkraftverk i Iran - och han uppmanade Ryssland att stoppa dem. Ryssland håller redan på att anlägga ett kärnkraftverk i Iran, som USA räknar till en av ondskans axelmakter. Det här bygget har bara det väckt våldsamma protester i USA - men förra veckan offentliggjorde den ryska regeringen planer på att leverera ytterligare fem känrkraftverk till Iran. Ryssland och Iran ska också bland annat tillverka flygplan tillsammans. Den första reaktionen från USA var återhållsam, men på torsdagen efter samtal med höga ryska företrädare, tar USA bladet från munnen och protesterar skarpt mot planerna. Ryssland säger att projekten rör civil produktion, men USA hävdar att kärnkraftsprogrammet är en brygga till kärnvapen. Det är enda förklaringen till att det olje- och gasrika Iran vill bygga reaktorer, sägs det. Frågan är nu hur långt de här motsättningarna tillåts gå. Vid G8-mötet i somras med de viktigaste industrinationerna utlovades Ryssland 20 miljarder dollar för att på ett säkert sätt ta hand om de kärnvapen som de ska avveckla. USA:s energiminister Spencer Abraham sa i Moskva på torsdagen att de pengarnra inte ska ifrågasättas trots meningsmotsättningarna om Iran.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista