(m) vill slopa pappamånaden

Moderata Samlingspartiet presenterade på torsdagen sitt familjepolitiska program. De övriga borgerliga partierna har redan lagt var sitt förslag. Moderaterna vill bland annat slopa pappamånaden. De vill också att föräldrar ska kunna ta med sig lika mycket pengar som en kommunal barnomsorgsplats kostar, till en alternativ form av barnomsorg, säger moderatledaren Bo Lundgren.
- Föräldrar som väljer andra alternativ än de som finns i den kommunala barnomsorgsplanen tar med sig motsvarande ersättning, och så betalar staten. Det innebär att den som vill ha mer tid för barnen och ha kortare vistelsetid för ett barn på dagis när barnen är små får en ersättning för detta, säger Bo Lundgren. Varför vill ni inte ha en pappamånad? - Vi tycker att vi ska lämna över till föräldrarna att bestämma själva. Det kan ju finnas familjer, där det faktiskt inte är möjligt för den ena eller den andre att kunna utnyttja det som man idag har. Vi tycker att det är rimligt föräldrarna får en faktisk valfrihet i framtiden. Barnfamiljernas inkomster ska öka genom ett skatteavdrag på 15 000 kronor per år. Moderata samlingspartiet föreslår dessutom att barnfamiljer som inte anlitar kommunal barnomsorg ska få 3 000 kronor i månaden för barn mellan ett och tre år. Moderaterna tänker inte skrota maxtaxan, men ska noga följa hur den utvecklas, säger Bo Lundgren. De borgerliga partierna lyckades alltså inte enas om hur familjepolitiken ska se ut, men Bo Lundgren anser ändå att partierna är trovärdiga: - Ja, det är mycket trovärdigt. Alla fyra borgerliga partier vill ju förbättra för barnfamiljerna, både ekonomiskt, ge större möjlighet i tid och dessutom se till att man får en chans att kunna själv påverka barnomsorgens utformning. Socialdemokraterna går ju inte alls i den riktningen, säger Lundgren.
Erik Ridderstolpe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".