Ericsson tillbakavisar regeringskritik

Regeringen anser att telekomföretaget Ericssons bonussystem är felaktigt eftersom det ger ledningen ökade inkomster trots att företaget går dåligt. Vikarierande statsminister Marita Ulvskog tycker inte att det ska betalas någon bonus alls till Ericssons chefer i ett läge då företaget gör miljardförluster. Men Michael Treschow, styrelseordförande i Ericsson, anser att Marita Ulvskog missuppfattat företagets belöningssystem.
– Det viktiga är ju att det blir rätt återgivet, och att det är tydligt att det här inte gäller den högsta ledningen på Ericsson. Det handlar inte om något tillägg utan det är en del av den lön som våra anställda får, säger Ericssons styrelseordförande Michael Treschow. Att Ericsson har bekymmer är ju allmänt känt, företaget dras med stora förluster, vikande efterfrågan, och stor övertalighet. Och som lök på laxen drogs Ericsson på torsdagen också in i den svenska valrörelsen, när vikarierande statsminister Marita Ulvskog attackerade telekomföretagets lönesystem: – Jag tycker att man inte ska ha bonus när ett företag går dåligt. Självklart borde det vara så att precis som de anställda eller aktieägarna drabbas negativt av att ett företag går sämre då ska ju också ledningen drabbas och sen ska man ha då system som premierar dem när det går väldigt, väldigt bra i stället, anser Marita Ulvskog. Ericssons lönesystem för både chefer, nyckelpersoner och övrig personal innehåller både fasta och rörliga delar. Ericssonledningen anser att rörliga lönedelar är ett sätt att styra bolaget mot de mål som satts upp och för de tusentals chefer som kan komma att få provision eller bonus gäller i klartext att ju mer dom säljer desto större blir bonusen. Om företagets sammanlagda resultat blir plus eller minus spelar ingen roll i det här sammanhanget. Bonusen för den högsta ledningen och vd Kurt Hellström baseras dock delvis på hela företagets resultat. Göran Tunhammar, vd i organisationen Svenskt Näringsliv, anser att utformningen av lönerna i Sveriges företag, är en fråga för just företagen och inte politikerna: – Som vi ser det är det väldigt, väldigt viktig att komma ihåg att ansvaret för belöningssystem i vart fall för vd och ledande befattningshavare det ligger ju hos styrelsen och självfallet ytterst hos ägarna, säger Göran Tunhammar. Moderaternas näringspolitiske talesman och ordförande i riksdagens näringsutskott Per Westerberg tycker att Ericssons belöningssysem är bra och riktar i stället kritik mot regeringen. – Jag tycker att det är beklämmande att sittande socialdemokratiska regeringen hackar på ett stort svenskt företag som kämpar för sin egen överlevnad och hackar på fel saker dessutom. Men hur ser du kritiken mot att ge bonus när det går dåligt? – Jag tror att man måste uppmuntra bra insatser oavsett om det går bra eller dåligt företaget och är det att uppmuntra en stor mängd medarbetare inom Ericsson att göra bra insatser, och det behövs, och det tror jag är en bra och riktig strategi för att dra det här företaget ur nuvarande besvärliga läge.
Michael Österlund och Tommy Borglund Ekonomiekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".