(mp) hoppas på invandrare och ungdomar

Invandrare, miljömedvetna ungdomar och småbarnsföräldrar är de väljare som miljöpartiet sätter hoppet till inför årets val.
– Här finns ett tecken på en misslyckad politik i form av ett område där man har stora problem med arbetslöshet, man har inte lyckats med integrationsfrågorna och flyktingmottagningen, och det här är en utmaning inför 2000-talet att ta tag i de här frågorna och se till att just mångfalden blir en tillgång i samhället såsom vi tycker att den är och bör vara, sade partiets språkrör Marie Wetterstrand när hon och det andra språkröret Peter Eriksson inledde valrörelsen i invandratäta stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Nja, just Bergsjön är kanske inte det bästa exemplet på misslyckad politik. Stadsdelen har nämligen satsat mer än de flesta på integration, miljö och tryggt boende. En liten ekologisk lantgård med getter och gäss har till exempel byggts intill bostadsområdet så att stadsdelens nya barn ska lära känna svenska djur, men valdeltagandet kan bli väsentligt bättre och miljöpartiet hoppas nu mycket på invandrarna. – Ja, vi hoppas ju till exempel att många fler av invandrarna känner sig delaktiga i det svenska samhället och också är med och röstar i valet, och ska vi nå dit så måste de ju känna att de representeras av någon och att det finns partier som ställer upp på de krav som de har, säger Peter Eriksson. Miljöpartiet föreslår bland annat att statligt finansierade antidiskrimineringsbyråer ska inrättas för att förbättra integrationspolitiken. Fler frågor man trycker på i årets valrörelse är stopp för torskfisket, förkortad arbetstid bättre arbetssituation för barnen på dagis, och kampen mot EU fortsätter: – Det borde vara en huvudfråga i valrörelsen: hur ska vi ställa oss i EU-frågorna? och ska vi lämna över ännu mer makt eller ska vi ha dem kvar i Sverige? Vi är ju för att föra ner makten närmare människor istället för att lyfta dessa till EU, och det är en oerhört stor skillnad gentemot de andra, centralistiska partierna, säger Peter Eriksson.
Malin Leissner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".