Bilförsäljningen vänder upp

Bilförsäljningen tycks ha tagit rejält fart. Under juli månad köptes 17 procent fler nya bilar av svenskarna, än jämfört med samma månad förra året
I juli registrerades 17 400 nya bilar i Sverige - och det är en ökning på 17 procent jämfört med samma månad förra året. Anledningen är bl a att juliförsäljningen förra året var ovanligt låg och att många människors privatekonomi har blivit bättre. Och branschorganisationen Bil Sweden som tagit fram statistiken anser inte att denna enda månad visar på en kraftig total ökning. Sett på årets första sju månader jämfört med motsvarande period 2001 är ökningen 1,6 procent. Och det är ungefär så mycket bilförsäljningen kommer att öka totalt sett under hela året, säger Kurt Palmgren vd på branschorganisationen Bil Sweden I Sverige är omkring hälften av landets 4 miljoner bilar 10 år eller äldre, och bland de som köper ny bil är Volvo mest populär, sedan kommer Saab och Renault. De nya EU-reglerna om att alla bilförsäljare ska ha rätt att sälja vilka bilmärken de vill behöver dock inte göra att priserna blir lägre, menar Kurt Palmgren. - Jag tror att det finns tillräklig konkurrens idag, och de nya reglerna kommer inte att ge några påtagliga fördelar ur ett svenskt perspektiv, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".