Forskning alltmer beroende av företag

Läkemedelsföretagens finansiering av den medicinska forskningen vid svenska universitet växer. På till exempel Karolinska Insitutet har företagsfinansieringen ökat med nästan det dubbla på tre år. Det visar Karolinska Institutets, KI:s, årsredovisning.
Samtidigt har de offentliga forskningsmedlen i praktiken skurits ner. Det här innebär att forskningsprojekten blivit alltmer inriktade på snabba kommersiella resultat. – Forskarna själva har också har en något mer kommersiell inställning. Man söker gärna problem och lösningar som är patenterbara. Både direkt uppdragsforskning och även annan forskning på universiteten har ganska mycket kommersiella aspekter i sig numera, säger Paul Hjemdahl, professor i klinisk farmakologi på KI. Svårt få pengar Sedan 1998 har företagens bidrag till Karolinska institutet ökat med nästan 90 procent. Men patientnära forskning, om till exempel biverkningar av läkemedel eller jämförelser mellan olika behandlingar, är svårt att få pengar till. En studie som Paul Hjemdahl ledde, där man ville undersöka om gamla antidepressiva medel i själva verket är lika bra som de nya, gick inte att genomföra utan fick läggas ned. Anslaget från landstinget räckte inte till för att få med tillräckligt många läkare. – Har man en stor budget kring studien är det mycket lättare att genomföra den. Det är därför industrin också mycket effektivt kan göra sina studier och vi har det lite svårare i det offentliga, säger Paul Hjemdahl. Externa anslag måste sökas På KI måste numera alla forskare söka externa anslag, från företag, stiftelser, Vetenskapsrådet och andra, och trots att företagens del av de externa anslagen rör sig om ungefär 300 miljoner av totalt 1,4 miljarder, är dess betydelse ändå stor, eftersom andra finansiärer, som olika stiftelser och EU, bara stödjer forskning som knutits till näringslivet. Grundforskning hotad Örjan Wrange är forskare i cell- och molekylärbiologi. Han går just nu igenom årets ansökningar till statliga Vetenskapsrådet, och menar att även den oberoende grundforskningen är hotad: – Vi har så lite pengar att vi egentligen inte kan ge en enda av de här forskarna ett ordentligt stöd. Vi får istället dutta eller portionera ut småbelopp. På så sätt lyckas vi ge kanske en tredjedel en klapp på axeln, gå vidare och försök hitta mer pengar på annat håll för det här är allt vi kan ge er. Det här är patetiskt. Vetenskapsrådet håller på att förlora sin roll som en grundläggande finansiär av svensk forskning, säger Örjan Wrange.
Katti Björklund, P1 Morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".