Privata intiativ får fylla lägenheter

Trots att flera tusen lägenheter rivits senaste åren har många kommuner fortfarande kvar tomma lägenheter, men på en del håll försöker man lösa problemet genom att låta privata initiativ ta över lägenheterna.
I till exempel den lilla orten Ramsele i västra Ångermanland ligger en stugby med 17 lägenheter som egentligen skulle flyttas eller avvecklas, men Åke Wikström och hans byabolag tog över förvaltningen och uthyrningen av de tomma lägenheterna mot att de betalar skatt och försäkringar. Siffror från Boverket visar att det idag fortfarande finns 21 000 tomma lägenheter i de 120 kommuner i Sverige som har problem med överskott av lägenheter, trots att 21 000 tusen lägenheter rivits de fem senaste åren, men i Bräcke några mil söder om Östersund låter man asylsökande flytta in i de tomma lägenheterna istället för att riva. Det ville också Krokom norr om Östersund göra med en del av sina tomma bostäder men Migrationsverket sade nej. – Ja, vi har faktiskt försökt att få ett avtal vad gäller asylsökande flyktingar, men kommunen ligger för långt bort, fick vi som svar, så vi fick inte ta emot asylsökande så det var alltså ingen möjlighet för oss, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Kjerstin Bertelsen i Krokom. Vad säger du om beskedet att ni inte fick ta emot flyktingar för att det var för långt bort? – Jag kan inte riktigt förstå det eftersom man har uttalat så tydligt att det behövs kommuner som ska ta emot asylsökande. I Sollefteå kommun, där Ramsele ligger, är snitthyran för 60 kvadrat 3 500 kronor. På Lidingö utanför det överhettade Stockholm är hyran för motsvarande lägenhet 3 700. Åke Wikström i Ramsele som tagit över tomma lägenheter är rejält förbannad och slänger ett foto på en grävskopa som river ett lägenhetshus i Ramsele på bordet och säger att det här, det är socialdemokratisk bostadspolitik: – Vi tycker ju att det är horribelt att man inte marknadsanpassar allmännyttan på varje ort. Detta är ett hot mot hela inlandet kan man säga - här är man ju tvungen att riva bort ett stort antal lägenheter, säger Åke Wikström. Vad tänker du när du ser rivningsvåg, rivningshus och så vidare runt om i Sverige? – Ja, jag tycker det är en fruktansvärd materialförstöring.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".