Maria Wetterstrand, mp.

Mp vill underlätta arbetskraftsinvandring

Miljöpartiet vill, precis som regeringen, underlätta arbetskraftsinvandring. Enligt miljöpartiet bör det vara lättare att få uppehållstillstånd för arbetskraft som har kompetens som det inte går att få tag på i Sverige.

– Vi tror att det finns en del människor som är intresserade av att resa till andra länder för att arbeta, de är kanske inte så många, men de är en del. Det är bra för Sverige om de kommer hit, och de kommer för att jobba, säger Maria Wetterstrand, språkrör för miljöpartiet.

Miljöpartiet och de borgerliga partierna är överens om att när ett företag inte kan hitta rätt personal i Sverige eller ens i hela EU ska företaget få rekrytera från länder utanför EU. Och då ska de som anställs direkt kunna få uppehållstillstånd i två år.

Ska kunna förlängas i två år
Det ska sen kunna förlängas i ytterligare två år och därefter kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Det handlar alltså om folk som jobbar och betalar skatt från dag ett.

Jämfört med dagens regler innebär det betydligt större möjligheter till arbetskraftsinvandring.

Partierna överens
Så här långt är alla riksdagspartier överens. Men socialdemokraterna och vänsterpartiet vill att Ams borde få vara med och tala om inom vilka branscher det råder en sådan personalbrist att man måste plocka in folk utifrån.

Dels för att det inte ska bli ett inflöde av billig arbetskraft och dels för att inte asylsökande som hittar ett jobb ska kunna göra anspråk på att bli arbetskraftsinvandrare.

Men de borgerliga partierna och miljöpartiet tycker att det räcker med att arbetsgivaren kan visa att det inte gick att hitta rätt personal i Sverige eller inom EU.

Maria Wetterstrand jämför med debatten om social turism och övergångsregler när EU fick nya medlemsländer.

– Det visar ju också analysen av de här öppna reglerna som vi var med och drev igenom, när det gäller arbetskraft från nya EU-länder, att det inte har blivit någon social turism, säger hon.

Vill se en bred enighet
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tycker att det är bra att också kunna räkna med miljöpartiets stöd för förslaget.

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi får en bred politisk enighet. Jag skulle ju önska att både socialdemokrater och vänsterpartister anslöt sig till det här förslaget också, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".