Vapeninspektör för FN inbjuden till Irak

Irak har bjudit in FN:s vapeninspektör, svensken Hans Blix, till ett möte i Bagdad. Det fyra år sedan Saddam Hussein senast tillät några vapeninspektioner i Irak.
Saddam Husseins utspel kommer samtidigt som USA:s kongress håller en tvådagars-utfrågning om vad ett krig med Irak skulle innebära för USA. Det främsta argumentet som förs fram här i USA för att angripa Irak är att Saddam Hussein är på väg att bygga upp sina massförstörelsevapen igen, och kanske redan har utvecklat biologiska vapen sedan 1998 då vapeninspektörerna senast gjorde några inspektioner. Därmed anses Irak hota sina grannar och även utgöra en fara för USA. Sedan Kuwait-kriget har omvärlden haft ett embargo mot Irak, något som president Bush så sent som på torsdagen förlängde med ytterligare ett år. Embargot slår hårt mot Iraks befolkning och ekonomi, och avgörande för att embargot ska lyftas är att FN:s vapeninspektörer på nytt släpps in i landet. Det är nu två år sedan Hans Blix utsågs till FN:s vapeninspektör, och han har alltså ännu inte kunnat utöva det jobb han är satt att göra i Irak. Hans Blix har byggt upp en helt ny organisation sedan FN:s tidigare vapeninspektionen fått hård kritik internt i FN och även anklagats av Irak för att spionera åt USA. Brevet med inbjudan till Hans Blix innebär att han får komma och delta i diskussioner i Bagdad, inte återuppta FN:s inspektioner - det skulle i sådant fall vara en senare fråga. Saddam Hussein har inte tidigare kommit med någon liknande öppning, men frågan är förstås om det ligger allvar bakom eller om utspelet enbart görs i avsikt att avväpna krigsivrarna i USA deras bästa argument för att slå till mot Irak.
Lena Bejerot New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".