Mjältbranden: forskare misstänks

Den amerikanska federala polisen FBI står nära en lösning av mjältbrandsattentaten i USA sent i höstas, där 5 människor dog och 13 insjuknade av brev med sporer av mjältbrandsbakterier. I paniken efter 11 september trodde många att det rörde sig om biologisk krigföring av terrorgrupper från Afghanistan eller Irak, men nu pekar det mesta på att det handlar om en excentrisk amerikansk vetenskapsman, tidigare verksam inom armén.
Dr Steven Hatfill överraskades på torsdagskvällen av att FBI-agenter gjorde husrannsakan i hans lägenhet. Den ligger bara ett stenkast från hans tidigare arbetsplats, den amerikanska arméns medicinska forskningsinstitut för infektionssjukdomar Fort Detrick här i Maryland strax utanför Washington. Dr Hatfild är enligt FBI nu huvudmisstänkt för att ha skickat de brev med mjältbrandssmitta som satt skräck i USA. Hatfield arbetade åt armén i dåvarande Rhodesia då mjältbrandssmitta användes för att döda 100-tals svarta bönder. Han tillhör den lilla grupp av experter på infektionssjukdomar som hade möjlighet att tillverka av den dödliga typ av mjältbrandssporer som användes i brev till politiker och journalister förra året. Den excentriske doktorn fick sparken 1999 sedan han stulit material från sitt laboratorium. Dr Hatfill ser sig själv som en hjälte som ville uppmärksamma samhällets sårbarhet för biologiska vapen som mjältbrand med okonventionella metoder, uppger en av hans tidigare kolleger.
Thomas Nordegren, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".