Kommuner kan inte ta emot flyktingbarn

Många asylsökande barn som kommer ensamma till Sverige, får vänta flera månader innan någon kommun tar hand om dem. Trots att det sedan halvårsskiftet är kommunernas ansvar att ta emot barnen är det många som inte gör det.

Många kommuner har inte hunnit förbereda sig tillräckligt, för att ta emot barnen, säger Britta Rundström på Sveriges kommuner och landsting.

– Det har varit alldeles för kort tid, de har inte hunnit planera hur de ska klara det, säger Britta Rundström.

Vad är det som de behöver tid för att klara?

– Ett bra mottagande för de här barnen är ju att de kommer ut till bra familjehem, och då ska kommunen rekrytera bra hem där barnen kan bo. Ofta behöver de själva en kompetensutveckling för att klara av att ge de barnen vad de behöver.

Tre till fyra barn varje dag
Varje dag kommer det mellan tre och fyra asylsökande barn till Sverige, utan några föräldrar.

Barnen placeras i transitmottagningar, i fyra av landets kommuner, där de får bo i väntan på att få komma till en kommun som tar emot dem dels under tiden som barnet söker asyl, och som också tar hand om barnet om det blir ett uppehållstillstånd.

I transitmottagningarna är det bara tänkt att barnen skall behöva vänta i några dagar. Men den sista tiden har det kommit tre gånger så många ensamma flyktingbarn till Sverige som beräknat.

Över 100 väntar
Just nu väntar över 100 barn på en kommunplacering, och Migrationsverket räknar med att de barn som kommer nu kan få vänta ända till i vår innan det blir aktuellt med en kommunplacering.

Det var i mars som riksdagen fattade beslut om att det från och med den 1 juli i år är kommunernas ansvar att ta hand om de ensamkommande barnen. 

Men hittills är det ett 15-tal kommuner som har tecknat avtal.

Tycker riksdagen ställde för höga krav
Britta Rundström, avdelningschef på Sveriges kommuner och landsting, tycker att riksdagen har ställt alldeles höga krav på hur snabbt kommunerna ska hinna mobilisera för att ta emot de här barnen.

– Vilket vi från vår organisation, men även från Migrationsverket, protesterade mot att man klara det inte på så kort tid. Men regering och riksdag lyssnande inte på det, man tyckte att det var så angeläget att få igenom det här förslaget, säger hon.

Ronny Magnusson på Migrationsverket ansvarar för kontakterna med landets kommuner.

– Det går inte tillräckligt fort. Det är inte tillräckligt många kommuner som säger att de vill vara med och hjälpa till, säger han.

13 barn till Åsele
Åsele har tagit emot 13 ensamma asylsökande barn i somras. Men det har hittills varit svårt att hitta god man åt ännu fler barn, säger Bert-Rune Dahlberg, kommunstyrelsens ordförande i Åsele.

– Det gick ju lätt i början. Men jag tror att det här med gode man är ett stort ansvar, som egentligen en familjeförälder ska ta på sig, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".