Gerhard Schröder 2005.

Tyska memoarer väcker arga reaktioner

På torsdag ger Tysklands förre förbundskanler Gerhard Schröder ut sina memoarer. Men redan har en intervju och några publicerade utdrag väckt arga reaktioner. Bland andra kritiserar han nuvarande förbundskansler Angela Merkel.

– Förbundskansler Angela Merkel saknar ledaregenskaper och hennes politik har misslyckats, säger den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder i en intervju i Der Spiegel.

Den stora hälsoreform som nu håller på att genomföras, beskriver han som ett byråkratiskt monster. I samma tidning finns även ett utdrag ur hans memoarer där han går till attack mot fackföreningarna, som han ger skulden till förra årets valförlust.

”Plumpa och utan stil”
Reaktionerna i Tyskland är många på måndagen. Det är första gången som Schröder yttrar sig offentligt om tysk politik efter att han slutade som kansler och ledande kristdemokrater betecknar på måndagen hans bok och hans uttalande som plumpa och utan stil. Schröder är en förlorare som inte kommit över sitt nederlag, heter det.

Förbundskansler Angela Merkel har även försvarat sig, dock utan att nämna Schröders namn. Och fackföreningsledare påpekar att Schröder faktisk under sin tid som förbundskansler förlorade tio delstatsval i rad och med ett sådant facit ska man inte skylla på andra.

Men det är inte bara Schröders memoarer och hans uttalanden i pressen som gjort att han, om en för en kort stund, står åter i den tyska politikens centrum.

Schröder pekades ut
erades en undersökning om den nya tyska underklassen. Nästan sju miljoner människor, utan jobb och framtidstro, lever under knappa förhållanden. Uppgifterna väckte en het politiskt kontrovers. Vems är felet? Gerhard Schröder pekades ut från både vänster och höger.

Hans besparingar på arbetslösa gjorde att fattiga blev ännu mer fattiga, anser kritiker inom hans eget parti, medan kristdemokrater pekar på att arbetslösheten steg till rekordnivåer under Schröders sju år vid makten.

Schröder värjer sig, men få ge honom sitt stöd även om den nuvarande regeringen inte har avvikit en tum, från den väg han slog in på.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".