Berlusconi vann omröstning om ny lag

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi fick på torsdagskvällen igenom ett lagförslag som ger möjlighet att flytta en rättegång mot honom för mutbrott, som han påstås ha begått under 1980-talet. Berlusconi anser att domarna i det målet har politiska motiv. Oppositionen i senaten försökte utan att lyckas blockera förslaget, som kan bli lag i september om den också går igenom nästa steg i lagstiftningsproceduren.
Det var en stormig debatt i den italienska senaten, men sent på torsdagskvällen klubbade den igenom ett kontroversiellt lagförslag. Förslaget går ut på att en person som står under åtal ska få begära en ny rättegång, om han eller hon tycker att de domarna som först väckt åtal är partiska. Detta bäddar i sådana fall för att Silvio Berlusconi kan undvika en rättegång för mutbrott. Har klarat sig undan Berlusconi, som varit premiärminister i Italien i drygt ett år och är landets rikaste man, kontrollerar ett affärsimperium och en stor del av de italienska medierna. Han har anklagats för bokföringsbrott, skattebedrägerier och mutbrott. Trots det har han lyckats klara sig undan flera rättsliga processer, men i Milano vill man ställa honom inför rätta för att han ska ha betalat mutor för att få kontroll över ett livsmedelsföretag. Berlusconi säger själv att han är ett oskyldigt offer för domare med vänstersympatier. Det var domarna i Milano som drev de stora mututredningarna mot den dåvarande regeringen i början på 90-talet. ”En drift med rättssystemet” Oppositionsledaren Piero Fassino har sagt att det nya lagförslaget är en stor drift med det italienska rättsystemet. När vänster- och mittpartierna i oppositionen misslyckades med att blockera det valde många av senatsmedlemmarna att inte rösta. Istället tågade de ut ur kammaren i protest mot omröstningen, och förslaget gick igenom med stor majoritet. Utanför den italienska senatsbyggnaden demonstrerade igår tusentals upprörda romare mot vad de ansåg vara ”ett skamligt förslag”. Många vänsterintellektuella, med filmregissören Nanni Moretti i spetsen, har protesterat offentligt mot Berlusconis maktmissbruk, men premiärministern själv säger att han inte förstår kritiken. Nästa steg i den italienska lagstiftningsproceduren är deputeradekammaren. Även där har regeringen, med Silvio Berlusconi i spetsen, majoritet. Om propositionen klubbas igenom även där i september träder lagen i kraft och kan tillämpas på mutåtalet mot Berlusconi.
Gunilla Kinn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".