Svenska företag i Brasilien tärs av krisen

I Brasilien hejdades i går det dramatiska raset av valutan. Och realen stärktes till och med med tio procent gentemot dollarn. Men marknadens nervositiet fortsätter och det är något som inte minst de många svenska företagen i Brasilien känner av.
De företag som drabbast hårdast av de senaste månadernas valutaras i Brasilien är de som har stora skulder i dollar och som är beroende av import. De allra flesta svenska företag som finns i Brasilien är beroende av import. Scanias bussar och lastbilar består till exempel till 50 procent av importerade komponenter. Hela bilindustrin i Brasilien befann sig i kris redan innan valutaraset började, till stor del beroende på krisen i Argentina. För Volvo som producerar lastbilar och bussar i södra Brasiclien har nästan hela exporten från Brasilienfabriken upphört. Det samma gäller för Electrolux och Ericsson. De flesta företag är trots allt beredda att stå ut med dåliga tider för att vänta på bättre. Scania har utvecklat en slags timbank, så att arbetstiden för de anställda kan förändras beroende på produktionsnivå, men lönen blir ändå den samma. Även om krisen är det stora samtalsämnet i Brasilien så fortsätter den reella ekonomin att fungera bra. Till stor del beror realens nedgång på spekulation, anser många företagsledare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".