Hoppet för fred i Colombia ökar

Colombias president Andres Pastrana försöker få till stånd en utväxling av fångar med vänstergerillan Farc. Något som optimisterna hoppas också ska bereda vägen för nya fredssamtal.
En vecka innan Colombias nuvarande president Andres Pastrana lämnar sin post för att efterträdas av den nyvalde Alvro Uribe, ökar nu chanserna för att nya fredssamtal ska komma igång. Den avgående presidenten har nämlingen tagit ett initiativ för att få till stånd en utväxling av fångar med vänstergerillan Farc. Hittills har den colombianska regeringen konsekvent avfärdat gerillans förslag om fångutväxling. Pastrana erbjuder sig att frige 40 fängslade gerillamän som inte anklagas för några allvarligare brott, i utbyte mot 23 politiker och 47 officerare som gerillan tidigare sagt sig vilja byta ut. Gerillan har ännu inte svarat på erbjudandet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".