Bristande hygien i vården

Den bristande hygienen i vården är en starkt bidragande orsak till spridningen av motståndskraftiga bakterier. Därför har Socialstyrelsen just genomfört en landsomfattande granskning av hygienrutiner på kliniker och vårdcentraler och man konstaterar att det slarvas en hel del på landets vårdinrättningar.

Frågan om de motståndskraftiga bakteriernas framfart är också ett huvudämne på Läkemedelskongressen som pågår i Stockholm.

– Jag är orolig för att vi nu inom vissa områden börjar se att vägen framåt börjar bli väldigt smal. Och det är så att resistensproblemet ökar men läkemedelsutvecklingen hänger inte med på det sättet den borde, säger professor Otto Cars vid Uppsala universitet som är en av talarna på kongressen.

Antibiotikaförbrukningen minskar
Varannan svensk använder antibiotika varje år. En stor majoritet känner till riskerna med motståndskraftiga bakterier.

Trots att antibiotikaförbrukningen sjunker i Sverige så ökar de resistenta bakteriestammarna i landet. Ett skäl tror Socialstyrelsen är bristande vårdhygien. I dagarna har de besökt ett 90-tal vårdinrättningar och nu kritiseras allt fler kliniker för vårdsnusk. För i förlängningen kan det leda till att det inte längre finns några effektiva läkemedel att sätta in när det verkligen behövs.

Inte tillräckligt kommersiellt
Läkemedelsindustrins forskning styrs av strikta lönsamhetskrav, och hittills har antibiotikaprojekt inte varit kommersiellt intressanta och därför måste man hitta nya modeller, säger Otto Cars.

– Här tror jag att man från samhällets sida måste gå in med någon sorts partnerskap, eller stötta finansiellt den här forskningen. Men samtidigt också kräva att preparaten som kommer ut av forskningen används på ett förnuftigt sätt, säger han.

Hårdare hygien gäller
I väntan på det är det mindre medicin och hårdare hygien som gäller. De vårdande händerna är huvudsaken och mottot sprit in, sprit ut, det vill säga god handhygien hos personalen, har varit effektivt.

– Till och med så bra att det i vissa fall har varit leveransproblem med spriten. Det budskapet är jag säker på har gått ut, men som sagt, allt kan bli bättre.

Nu tycker Socialstyrelsen att det är ring av som gäller istället. Hur många bakterier får plats under en vigselring?

– Ja, det är många. Det är miljontals, säger Otto Cars.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".