Palestinier deporteras

Under Israels räd mot Nablus på Västbanken natten till fredag greps 15 misstänkta palestinier och tre dödades. Under fredagsförmiddagen revs flera palestinska hus och nu kommer beslut om att deportera släktingar till palestinska attentatsmän.
Nu kan bara Israels högsta domstol stoppa deporteringen av två bröder till Gaza från Västbanken. I juli beslöt Israel förvisa 21 gripna släktingar till palestinska attentatsmän. Men då stoppade den israeliske riksåklagaren aktionen. Han hävdade att det krävdes bevis för direkt inblandning i terroraktiviteter för att någon skulle kunna deporteras. Deporteringsbeslut Men på torsdagen sa riksåklagaren ja till att skicka iväg de två bröderna. Deras advokat fick tolv timmar att överklaga beslutet till en militär kommitte, och den fattade på fredagsförmiddagen beslut om deportering. En av dem är en 28 -åring från Askars flyktingläger utanför Nablus, bror till Ali Ajouri som sände iväg de två självmordsbombarna till södra Tel Aviv nyligen då flera migrantarbetare dödades. Den andre är en 34 åring från Kafr Tel bror till Nasser Asida som planlade den palestinska attacken mot bosättningen Emmanuel. FNs generalsekreterare Kofi Annan har kritiserat Israels beslut om deporteringar eftersom det strider mot Genevekonventionen. En ockupationsmakt ska skydda den befolkning som ockuperas att flytta på dem är inte tillåtet. Israel hävdar å sin sida att detta inte gäller terrorister. Israelisk vedergällning fortsätter Under fredagsförmiddagen har den israeliska armén fortsatt att riva hus till misstänkta palestinska aktivister. I räden mot Nablus natten till fredag greps ett 15 tal misstänkta aktivister. Fler husrivningar och gripanden kommer och därmed risk för fler deportationer. Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet hävdar att husrivningar och deportationer har fungerat avskräckande å stoppat självmordsattentat.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".