Dömd till 24 års fängelse.

24 års fängelse för Enronchefen

Det amerikanska företaget Enrons förre koncernchef Jeffrey Skilling fick 24 års fängelse för sin medverkan i en av de största bolagsskandalerna i USA:s historia.

Brott av den här omfattningen förtjänar hårda straff, sade domaren när han på måndagskvällen läste upp domen inne i domstolssalen i Houston, Texas. Domaren fortsatte med att säga att Jeffrey Skillings brott har lett till att hundratals, ja kanske tusentals människor, nu lever i livslång fattigdom.

Skilling själv rörde inte en min när domen förkunnades, men hans hustru som satt vid hans sida grät däremot.

Uppdriven aktiekurs
Energibolaget Enron var USA:s sjunde största bolag, tills allt rasade ihop 2001. Enroncheferna hade överdrivit sina bokföringssiffror och på det sättet drivit upp aktiekursen, vilket ledde till att de själva blev stormrika.

När bolaget så småningom föll blev konsekvenserna enorma. Nästan 30 000 människor miste sina jobb och alla sina sparpengar som de hade uppmanats att investera i det nu helt värdelösa Enron.

Andre koncernchefen dog
Den andra före detta koncernchefen för Enron, Ken Lay, dog i somras, och förra veckan upphävdes domen mot honom.

Nu ska myndigheterna bestämma i vilket av USA:s fängelser Skilling ska sitta av sitt 24-åriga straff. Redan för en månad sedan fick han en första insyn i hur livet kommer att te sig en lång tid framöver. Skilling greps då när han berusad vandrade fram längs en gata i Dallas och fick tillbringa natten i fängelse.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".